Allmänna råd vid hyrbil

Kabinväskor

I tidigare inlägg har vi skrivit några specifika råd gällande att hyra bil på flygplats. Här presenteras istället mer generella råd som gäller oavsett var hyrbilen ska bokas. Råd som gör att du får råd…

  1. Boka i förväg

Det allra bästa rådet för att hålla nere priset är att boka hyrbilen i förväg. Detta då främst för att utbudet är större och att man därmed i lugn och ro kan jämföra bilarna och priserna hos ett flertal olika uthyrare. Det behöver inte nödvändigtvis vara dyrare att hyra på plats men med tanke på att utbudet kan vara starkt begränsat kan situationen uppkomma att en betydligt större (och därmed dyrare) bil måste hyras.

  1. Extra utrustning

Behövs barnstol, takräcke, dragkrok eller annan extrautrustning? Tänk över ditt behov och meddela uthyrningsföretaget i god tid. De brukar exempelvis ha ett begränsat antal bilbarnstolar till uthyrning osv.

  1. Fri mil eller inte?

Enligt jämförelsesidan Hyrbilar.nu ingår det nu för tiden nästan alltid fria mil. Det betyder att man får köra hur långt som helst utan att någon extra kostnad tillkommer utöver bensinen. Men vid speciella kampanjer och hos enstaka uthyrare finns fortfarande uthyrning av bilar med begränsade mil. De som är säkra på att de inte kommer att köra längre än dessa antal mil kan med fördel välja denna hyrform då det är något billigare. Men man ska då komma ihåg att det kan bli dyrare om man kör över denna milgräns.

  1. Självriskeliminering

Självriskeliminering är inte något som vanligtvis ingår i bilhyran men något som starkt rekommenderas. Tillägget kostar väldigt lite men ger ett betydande skydd. Även om alla bilar är försäkrade så är det föraren som får betala självrisken om en skada skulle uppstå och föraren anses vara orsaken till skadan. Det innebär en kostnad på flera tusen kronor. En kostnad som elimineras med detta billiga tillägg.

  1. Ha pengar på kortet

När nyckeln hämtas reserverar biluthyrningsfirman en summa på mellan 1500 och 5000kr. Det krävs därmed att det finns pengar på kortet när bilen hämtas ut. Reservationen släpps när bilen är återlämnad i gott skick. Detta är en punkt som många missar när de ska hyra bil för första gången. Något som är förståeligt då det är ytterst få branscher som reserverar större belopp än själva kostnaden.

  1. Besikta bilen

Gå ett varv runt bilen och notera eventuella skador samt se över den invändigt. Risken finns annars att du får kravet att betala för skador som någon annan är orsaken till men där uthyraren tror att det är du som är orsak till.

Kontrollera alltid din hyrbil

Kontrollera alltid din hyrbil

Kabinväskor