Bästa hårda kabinväskan

Kabinväskor

Trots att de ser nästan lika ut så är det stor skillnad på de hårda kabinväskor som går att välja mellan. Detta både gällande kvalité, pris och funktionalitet. Dessutom rymmer de olika mycket trots att alla nästan är exakt lika stora eftersom de är tänkta att kunna användas som handbagage på flygplan.

Bästa hårda kabinväskan

I april 2014 publicerade Expressen en undersökning, som var genomförd av testföretaget Wiseguide, där de korade den bästa hårda kabinväskan. Detta utifrån smidighet, hur lätt den var att packa samt hur lätt den var att rulla. Med rätt väska går det alltså både lätt att packa och sedan ta med sig väskan på resan.

Väskorna hade packats med tio kilo inför testet eftersom det är den högsta vikt som går att ha på handbagage hos många flygbolag (Finns även de med lägre gräns).

Bäst i Test – Hård Kabinväska

Vinnaren blev Titan Xenon med fem getingar samt utlåtandet ”Bäst i Test” och ”Redaktionens favorit”. Vad var det då som avgjorde kampen mot de andra väskorna?

  • 1. Förvaringslösningar

Invändigt skiljer sig det sig betydligt åt mellan olika kabinväskor. Detta i avseende hur packningen kan packas och hur många små förvaringsutrymmen som finns. Här fick Titan Xenon mycket bra betyg tack vare att väskan har kryssband både i väskans botten och dess lock. Dessa kryssband håller kläderna på plats under resan men även om man behöver öppna upp den för att ta ut något.

Förutom kryssbanden fick väskan pluspoäng på grund av flera fickor av varierande storlek och med dragkedja. Dessa kan utnyttjas till de saker som man verkligen vill hålla koll på.

Kryssband var vanligt i andra väskor också men de mindre facken hade inte alla modeller.

  • 2. Lätt att rulla

En kabinväska ska vara lätt att dra fram på marken oavsett om det är slätt och fint marmorgolv på flygplatsen eller om man är inne i stan med trappor och trottoarer. Dessutom ska man kunna lyfta upp den i ett handtag som sitter ovanpå väskan. En del kabinväskor i testet saknade det ”extra” handtag vilket gav stora minuspoäng. Andra hade för små hjul som fastnar om det är ojämna ytor. Andra problem som kunde uppstå var att hjulhuset drog i marken om man inte gick med väskan tillräckligt rakt upp.

På denna punkt fick Titan Xenon även högsta betyg då testpanelen tyckte att den var lätt att köra även på lite mer tuffare underlag.

  • 3.       TSA-lås

Samtliga väskor som testades hade TSA-lås vilket idag är något av en standard på de väskor som säljs. Med detta menas att väskan går att öppna av tullen med en speciell nyckel. Med andra ord kan de öppna väskan och genomsöka den om de har behov av detta. Om man inte har TSA-lås bryter tullen upp väskan i dessa fall vilket skapar rejäla skador på väskan. På denna punkt fick alltså alla väskor lika många poäng.

Bästa kabinväskan

  • 4.       Låg vikt

Väskorna vägde mellan 2,3 kg och 2,9 kg vilket gör att inte någon speciell sticker ut i mängden. Med tanke på att man även lägger i 7-8 kg packning gör 6 hg inte någon skillnad. Xenon väger 2,6 kg och ligger därmed ligger de i mitten. Vikten var därmed inte något som gav någon väska några extra poäng i förhållande till de andra.

  • 5.       Storlek

Från 32 till 40 liter rymde väskorna vilket är en relativt stor skillnad på de största och de minsta. Detta oavsett att någon gick över gränsen på hur stora de får vara på grund av flygbolagens gränser. Med 36 liter var Xenon inte den bästa väskan på marknaden. Men de som var större fick sämre betyg på flera andra punkter vilket gjorde att de ändå inte gick om denna väska som alltså fick titeln ”Bäst i Test 2014”.

Kabinväskor