Bästa mjuka kabinväskan

När Råd & Rön testade kabinväskor år 2016 kom Samsonite B-lite på första plats gällande mjuka kabinväskor. Det var inte helt oväntat då samma väska vann ”Bäst i Test” när TV-programmet PLUS testade mjuka modeller tre år tidigare. En väska som alltså fått mycket goda recensioner från flera olika håll.

bast-i-test-mjuk-kabinvaska

Bäst i Test – Mjuk Kabinväska

I de två testerna (Råd & Rön samt PLUS) var det ungefär samma punkter som testades. Det handlade då framförallt om hållbarhet och hanterbarhet. Texten nedan grundar sig främst på testet från PLUS men Råd & Rön gav liknande resultat. Framförallt blev Samsonite B-lite bästa mjuka kabinväskan i bägge testerna.

  • 1.    Handtaget – Stabilt och lätt

Under testet lät de 50 personer känna på handtaget och gå omkring med väskan för att på så vis skapa sig en uppfattning om väskan. Det många ansåg vara viktigt var att teleskophandtaget skulle kännas stabilt samt att det skulle vara lätt att dra in och ut. På denna punkt fick Samsonite B-lite bäst betyg av samtliga väskor.

  • 2.    Vattentålighet – Ska klara en skur

Oavsett om det är soligt när man går ut är det inte säkert att det är uppehåll hela vägen till flyget. Det kan vända snabbt och har man inget paraply med sig är det svårt att skydda väskan mot väta. Testet gick ut på att man duschade på väskorna kraftigt i 12 sekunder.

Det kan låta kort men är, enligt fysikern Patrik Norqvist, samma sak som att ha väskan ute i en regnskur på 15 minuter. Inte helt oväntat var det kring dragkedjorna som vattnet trängde in mest i väskorna. Det var bara Samsonite B-lite som hade ett tyg som var vattenavvisande och detta visade sig även på resultat med bäst täthet gällande fukten.

  • 3.    Hållbar – Ska klara av hårda tag

Även om man själv är noggrann och försiktig med väskan så är det inte säkert att alla är det. Dessutom kan oturen vara framme och väskan ramla ner från hyllor eller liknande. Detta test satte verkligen väskorna på prov eftersom de fick ramla hela 50 gånger ned för en trappa i sten. Detta både med packning på 8kg och 16kg.

Här sållades agnarna från vetet och det var tydligt att dyrare väskor stod pall för hårdheterna bäst.Samsonite B-lite delade första platsen med Titan Alpha. Det var inte många skråmor på väskorna vilket kan jämföras med de billigare där både hjul och tyg fått sig rejäla törnar.

 

Summering:

Det lönar sig att satsa på kvalité. Det var något som testet visade. Samsonite vann de två första punkterna och kom sedan delad etta på det sista testet. Nu ska det tilläggas att inte samtliga märken på marknaden testades och att detta test enbart fokuserade på mjuka kabinväskor. Nyfiken på vilken som har vunnit ”Bäst i Test” av de hårda kabinväskorna? Läs testet här.

bast-i-test-mjuk-kabinvaska

Vad får du INTE ta med i kabinväskan?

Olika flygbolag och olika länder kan ha olika regler gällande vad som får tas med i kabinväskan. Följande exempel är från flygbolaget Norwegian.

  • Vätskor

Maximalt 100 ml per behållare får tas med. Varje behållare måste vara förpackad i en transparent och återförslutningsbar påse som maximalt får vara på 1 liter.

Det kan däremot ges undantag om det gäller viktig medicin, speciell barnmat och vissa inköp från taxfree.

  • Pulver

Vid flygning till USA får pulver och pulverliknande substanser maximalt vara på 350 ml. Även här ges undantag för medicin samt tullfria inköp med säkerhetspåse.

  • Skjutvapen och liknande föremål / Förlamningsföremål.

Allt från pistoler till slangbellor. Även elpistoler, pepparspray och andra slags försvarssprayer och andra vapen som kan förlama personen som blir träffad.

  • Vasst och spetsigt – Eller trubbigt

Nålar, knivar, rakblad, isyxor, svärd osv. Men även klubbor, batonger och påkar.

  • Explosivt och frätande

Ammunition, krut, rökbomber, tändrör, minor, granater m.m. Det gäller även för frätande ämnen.

Se även Transportstyrelsens lista.

Kabinväskor