Duffel Bag

Den numer klassiska väskan Duffel Bag har fått sitt namn efter en stad i Belgien med det inte helt oväntade namnet Duffel. Där började man tillverka denna modell av tjockt hållbart tyg vilket idag är ett av kännetecknen för denna väsksort.

Duffelbag

Idag används ordet duffelbag på en rad olika väskor och gäller alltså inte enbart på de modeller som en gång började tillverkas i Belgien. Namnet sätts ofta på de koncentriska väskorna med tjockt tyg.

Modellen kännetecknas av att de ser ut som en stor bag med ovanligt många spännen på sidorna. Väskan har ett stort fack och det är hur många liter som detta fack rymmer som anges när väskans storlek anges. Utöver det finns det många småfack på sidorna.

När väskan är packad kan man dra åt alla spännen och på så vis minimera storleken på den innan man bär iväg med den. Detta då antingen som en klassisk väska eller att man slänger upp den på ryggen och spänner åt spännen vilket gör att den sitter riktigt bra och gör det enkelt att gå längre sträckor.

Användningsområde

En Duffelbag är extremt enkel att packa och lätt att ta med sig bärandes antingen i handen eller på ryggen. En av de mer populära modellerna är exempelvis Base Camp Duffel från The Nortface. Med axelremmar som är vadderade, möjlighet att spänna ihop väskan med många olika spännen och ett bekvämt handtag har man verkligen sett till att väskan ska vara lika lätt att bära i handen som på ryggen.

Framförallt är den smidiga bagen populär bland de som rör sig i naturen. Här är resväskor bannlysta då deras smidiga funktion med hjul knappast är till dess fördel längre.

Ibland benämns även en duffelbag som persedelpåse. I dessa fall handlar det om väskor som används inom det militära. Utöver det kan även namnet Seabags förekomma. Det kan vara nästan exakt samma väska men i detta fall används den inom flottan.

I och med att väskan blivit allt mer populär och därmed även fått vara med som ”modeväska” har även enklare modeller tagits fram som främst passar de som rör sig i stadsmiljö. Kvalitén på det tjocka tyget kanske inte är lika hög som på väskor som ska bäras i naturen flera dagar. Men behovet för detta finns inte heller. När man ska välja Duffel bör man alltså fundera först och främst på var man kommer att använda väskan.

Blev populär efter 2:a världskriget

Historiskt sett fick väskan ett starkt uppsving i popularitet i slutet av 40-talet och början av 50-talet i Kalifornien. Det var bland surfare som den då främst blev populär vilket till stor del berodde på att hemvändande soldater från andra världskriget hade med sig väskan under surfdagarna.

Något senare (60-talet) var de lika populära i Australien och även nu var det surfare som först och främst förknippades med väskan. Att bära en Duffel Bag blev näst intill synonymt med att vara surfare. Idag är det synonymt med att ha en praktisk väska som passar till mängder av ändamål.

Duffelbag

Kabinväskor