Flygplats i fokus – Fredshög (Trelleborg)

Kabinväskor

Söderslätts flygklubb har en mindre flygplats som ligger mitt mellan Trelleborg och Höllviken. Har du intresse att ta flygcertifikat eller lära dig att spaka ett flyg är du välkommen hit. Planerar du istället en resa till norra Europa är det flyg från Malmö eller båt från bland annat Trelleborg som gäller.

Någon flygplats finns inte i Trelleborg så de som ska åka söderut från tar båtturen Trelleborg Rostock och därefter åka kollektivt eller med egen bil söderut i Europa. Den närmaste flygplatsen till Trelleborg är där Söderslätt flygklubb håller till. En flygplats som inte erbjuder något reguljärflyg utan är till för flygintresserade.

Pilotutbildning

Här går det att genomföra pilotutbildning UL-B vilket kan ske med någon av de flygplan som finns i flottan. Bland annat finns här PA28-181 samt Evektor EV-97.

Perfekta presenten till flygintresserade

Intresserad av att provköra flygplan? Eller vill ni ge en mycket uppskattad upplevelse till någon flygintresserad? Föreningens värdebevis finns på olika belopp och kan ge mottagaren en spaka-själv-lektion. En upplevelse högt och långt över det vanliga.

Man flyger då med en erfaren instruktör som visar på hur planet ska styras. Man får även testa på grunderna och börja hantera planet.

Kvinno- och Ungdomsrabatt

Än så länge är det betydligt fler män som är piloter än kvinnor. Det är något som föreningen vill ändra på och har därför rabatt för både kvinnor och studenter. Eller som de själva skriver ”det är främst äldre män som flyger”

De som är upp till 25 år samt alla kvinnor ges därför 50 % rabatt på gällande lärararvode på första flygningen. Därefter ges rabatt med 160 kr/timme i upp till 15 timmar. Vill man sedan fortsätta med utbildningen får man betala lika mycket som övriga.

Hitta hit

Från Malmö tar det ca 15 minuter att åka till flygplatsen. Precis efter Vellinge svänger man av mot Räng och sedan mot Fredshög. Sedan är det bara att följa de uppsatta skyltar som guidar till flygplatsen.

Kommer man från Trelleborg ska man svänga av i Maglarpsrondellen och svänga mot Maglarp. Kör förbi pensionatet och sväng sedan vänster. Åk genom tunneln som går under E6 vilket gör att du kör mot golfbanan. Kör mot Höllviken, Fredshög och följ sedan pilarna.

Om flygklubben

Trelleborgs flygklubb startades 1962 och från 1966 hade man sin bas på Maglarpsfälten. Men efter hand anlades en golfbana i närheten av flygplatsen vilket gjorde att den blev starkt begränsad. När så arrendet löpte ut 2002/2003 fick man inte fortsätta hyra och flytten var ett faktum.

Flytten gick dit man är idag, Fredshög Stävie 4:1 villket ligger i Vällinge kommun. Då bytte man även namn till Söderslätts flygklubb.

Kabinväskor