Kabinväska köpguide

Vilken kabinväska som är bäst beror mycket på vilket behov man har. Det finns tester som gett vissa kabinväskor bättre betyg än andra – där man värderat väskorna i sin helhet.

De visar ett generellt betyg men man måste alltid se till sina egna behov. Några av de punkterna att ta ställning till vid val av kabinväska är:

Hård eller mjuk kabinväska?

En mjuk kabinväska kan upplevas lite mer flexibel och enkel. Den är generellt lättare och kan även tryckas ihop och därmed ta mindre plats om den inte är full. Utöver det har den ofta små fack på utsidan där småsaker kan förvaras.

Hård kabinväska ger ett betydligt hårdare och rejälare skydd mot innehållet i väskan. Den som ska resa med flygplan kan med fördel välja denna modell då väskorna stuvas hårt i packutrymmet.

Fördelen med en hård kabinväska är även att den alltid håller samma mått. Oavsett hur hårt man packar. En mjuk väska kan ”svälla” på mitten vilket gör att risken finns att den inte godkänns som handbagage när man kommer till flygplatsen.

bast-i-test-mjuk-kabinvaska

Ska man välja en storlek som passar alla bolag?

Svaret är nej. De kabinväskor som säljs är anpassade för de generella mått som gäller i branschen. Visserligen skiljer det sig på någon centimeter i reglerna kring väskans storlek hos de olika bolagen men de allra flesta bolagen godkänner de vanliga kabinväskorna. Men så finns det undantag. När många bolag har kravet att väska ska maximal vara 53-55cm lång så har Wizz Air (2016) gränsen på 42cm. Det är extremt få kabinväskor som är så ”korta”.

Att välja en modell som passar ALLA bolag är inte möjligt. Men köp en vanlig kabinväska och du kommer klara dig med att ta med väskan som handbagage hos de vanligaste flygbolagen.

Kabinväska

Är två eller fyra hjul bäst?

Väljer man en kabinväska fyra hjul blir väskan väldigt enkel att putta framför sig om man inte orkar/kan dra den. Det är bara att ställa den rakt upp och putta. Det går utmärkt när man är på en flygplats med jämna fina golv, fungerar mindre bra en snöslaskig stensatt trottoar.

Väljer du en kabinväska med fyra hjul så kan det vara en bra idé att ta en modell som även dra efter sig (som de tvåhjuliga fungerar), en del fyrhjuliga kabinväskor har fasta hjul som i princip bara fungerar när man puttar den helt upprätt.

Men när väskan har fyra hjul så kan hjulen inte vara inbyggda. Med andra ord är det lättare att de går sönder vid tranport av kabinväskan. Två hjul kan vara inbyggda och är därmed mer hållbara. Dessutom står väskan helt still när man vrider upp den.

Inredning

Här är det till stor del en smaksak vad man tycker är bäst. Men band som dras över packningen är bra för att hålla den på plats. Därutöver är småfack en fördel för att lättare strukturera packningen.

Bästa hårda kabinväskan

Kabinväskor