Rätt kabinväska – Gör resan enklare för barnen

Kabinväskor

Aftonbladet Resa har både publicerat tester på kabinväskor samt fördjupade artiklar inom restips olika resmål. I artikeln ”Så klarar du en långflygning med små barn” lyfter de upp smarta tips för hur långflygningen blir enklare för barnfamiljerna. Bland tipsen finns bland annat fokus på att välja bäst kabinväska.

Skrik, blöjbyte, uttråkade barn och medresenärer som helst vill att föräldrarna ska få tyst på barnen… Listan kan göras lång på händelser som kan uppstå under en längre flygresa som även kan få de mest luttrade föräldrarna frustrerade. Det gäller alltså att planera resan så att lösningarna finns redo när problemen dyker upp.

Mamma och barn väntar på flygplatsen

Till Aftonbladet har ”resmamman” Maya Jakobsson delat med sig av hennes bästa tips till barnföräldrar. Hon flyger med sina barn 10-12 gånger per år så en viss erfarenhet finns verkligen att ta av.

Hennes första tips är att söka efter avgångar som passar dygnsrytmen hos barnen. Det kan vara lockande att enbart titta priset men det kan bli ett högt pris att betala om man inte tar hänsyn till vilka tider på dygnet som bäst passar för barnen. Väljer man en avresa sent på kvällen är chansen stor att de somnar redan innan planet lyft från banan och sedan sover de åtta timmarna som det tar till USA.

I artikeln lyfter hon även upp att barnvagnar, på samtliga flygplatser, måste lämnas in vid incheckningen. Visserligen finns det ibland vagnar att låna inne på gaten men dessa är knappast alltid anpassade utifrån de behov man har. Hennes lösningar har istället blivit att ha bärsele så länge som barnen är mindre.

Ett annat tips är att packa alla drycker och annat flytande högst upp i handbagaget så att det lätt går att plocka fram de vid kontrollerna. I handbagaget bör även nyinköpta leksaker finnas tillgängliga. Leksaker som barnen får som en överraskning väl på planet. Därmed skapas både överraskningsmomentet och spänningen av att få en helt ny leksak.

Däremot ska man tänka sig för vad som köps in. Lego är exempelvis inte ett bra alternativ. Det gäller att välja leksaker utan smådetaljer som kan ramla ner under stolarna och lätt försvinna. Därmed är det även bättre med en så kallad flerfärgspenna än en ask med många olika kritor som lätt kan rulla iväg.

Gällande maten kan man även ta med något som man vet att barnen verkligen tycker om. Skulle flygplansmaten inte gå hem är risken annars stor att barnen blir riktigt gnälliga och irriterade. Pannkakor eller kall pasta brukar alltid gå hem. Det är även möjligt att ha med sig pulvergröt och göra ordning gröten med vatten på planet.

Ska barnen ha en egen kabinväska? Nej, inte på långresan i alla fall. Barnen tycker säkert det är roligt att packa väskan och dra den en bit på flygplatsen. Eller exakt till säkerhetskontrollen… Sen blir det ändå föräldrarna som får dra denna kabinväska tillsammans med sin egen.

Det finns en kabinväska för barn som kallas för Trunki som både kan dras av barnen och som de kan sitta och vila på. De är till stor sannolikhet enkla och smidiga att ha med på kortare resor. Men med timmar på flygplats, eventuella byten och en lång resa kan det alltså lätt bli föräldrarna som snart drar den.

Hennes sista tips är att ”ha bägge händerna fria”. Det är alltså bättre för vuxna att packa i en stor ryggsäck och sedan ha en strandväska som handbagage än att ha en stor resväska som måste dras. Därmed kan man lättare hålla varsitt barn i handen och snabbt få fram saker ur handbagaget utan att behöva ta av sig väska.

Kabinväskor