Med 5/5 i betyg från bland annat Expressen listades Titan Xenon 13 länge som ”bästa hårda kabinväskan”. Men efter att modellen knappt går att få tag på i Sverige längre har listorna reviderats och andra modeller tar över topplaceringarna. Inte oväntat är det fortfarande kända väskmärken som ligger i topp.
De olika tester som än så länge hunnit publicerats har lite olika testvinnare – mycket beroende på vilka som jämförts samt vad som testats på väskorna. I ett test av kabinväskor på Oddhikers kommer följande i topp tre.
Echolac Shogun – Bästa hårda
Echolac Shogun ges högt betyg tack vare en kombination av hög funktionalitet, stabilitet och snygg design. Det som primärt lyfts fram i testet är att den är ”oerhört slittålig”. Det bör också vara det allra viktigaste i val av kabinväska. Visserligen är antal fack och hjul viktigt men kan den inte stå emot oöm behandling är det inte mycket att betala för.
Att den är extremt slitstark beror på materialval. I likhet med många andra kabinväskor är den tillverkad av polykarbonat men här har man även valt att förstärka hörnen – med aluminium. Det är oftast hörnen som tar stötarna så det är ett väldigt smart val av Shogun.
Att tillverkaren även ger 8 års garanti på materialet visar på att de verkligen tror på den kvalité de erbjuder.
Shogun har TSA-lås (vilket är ett måste) och har fyra hjul. Med fyra hjul kan den lätt rullas stående. Däremot begränsar detta hjulens storlek. De med enbart två hjul kan vara lättare att rulla över exempelvis grus eller trottoarkanter. Likt övriga väskor har den även två handtag varav ett är teleskop.
Samsonite Uplite – Bästa mjuka
Samsonite Uplite ges utmärkelsen ”Bästa mjuka kabinväska”. Detta inte helt oväntat då Samsonite är ett premiummärke som mycket ofta kommer högt i tester. Exempelvis var det Samsonite B-lite som länge listades som bäst.
Mjuka kabinväskor har framförallt sin fördel i att fickor kan finnas utanpå. Det skapar en enklare hantering av småsaker samt att hela väskan inte behöver öppnas för att komma åt exempelvis böcker och glasögon. Det är även ytterfacken som nämns som en av väskans styrkor. Ett stort fack finns på utsidan samt ett mindre på sidan (se bilden ovan).
Den får även beröm för användarvänligheten på insidan. Med ett utrymme på 41 liter vinner den över flera av dess konkurrenter och med både packremmar och två fack blir det enkelt att hålla rätt på sakerna som packas ner.
Med två handtag samt två hjul är det mycket lätt att hantera. Funktion och användarvänlighet i en mycket bra kombination. Självklart har den även TSA-lås med kod.
Se aktuellt pris hos Väskan.com
American Tourister Holiday
Om priset är viktigt kan American Tourister väljas. Medan de ovan går att köpa för mellan 1500 kr och 2000 kr kostar denna kabinväska strax under 1000 kr. Detta utan att ändå tumma för mycket på kvalitén.
American Tourister Holiday är en mjuk kabinväska med packningsvolym på 39 liter. Inredningen är klassisk med spännremmar som håller sakerna på plats samt nätfack i locket. Detta i likhet med många andra modeller så på denna punkt ”sticker den inte ut” speciellt mycket.
Materialet på utsidan är polyester och på framsidan finns ett stort yttre fack. Med en mörk färg och polyestermaterial skapas en väska som står emot smuts och stötar mycket bra. Den har även två handtag varav ett är teleskop. En stabil väska som erbjuder vad som förväntas – till ett mycket bra pris.
Utmanare – Från testafakta
Testfakta genomförde ett test på hårda kabinväskor år 2019. Flera av de väskor som finns med i testet är inte möjliga att köpa längre men vinnaren, Samsonite Flux, är tillgänglig på den svenska marknaden.
Väskan ges ”Bäst i test” med ett sammanlagt betyg på 7,9 av 10. Därefter kom Rusta med 7,8 poäng och sedan Epic med 7,0 poäng. Det var därmed två väskor som var lite bättre än övriga.
Samsonite Flux – Vinnare 2019
Testet hade mycket stort fokus på hållbarhet och betyg gavs utifrån följande punkter:
- Handtag, Hjul och Blixtlås
Efter att ha rullat väskan i 50 km fanns inte ett tecken på skada på teleskophandtaget och hjulen var bara ”något nötta”. Det gav ett betyg på 8,1 av 10.
- Falltest
Även falltestet gav mycket bra resultat med 8/10. Detta genom att enbart ”mindre märken” uppstått. Det är självklart något man får räkna med vid återkommande fall.
- Praktisk test och funktion
Några anmärkningar på användarvänlighet fanns inte. Därmed gavs betyget 8,5/10.
- Vattentäthet
Kabinväskan fick sitt sämsta betyg på vattentäthet. Detta med 6/10. Men samtidigt var det bara en enda annan väska som fick bättre betyg dvs. 7,5. Det innebär att Samsonite Flux får godkänt på dess svagaste punkt och minst väl godkänt på övriga punkter. Testet innebar att väskan utsattes för ”10 minuters tungt regn”.