USA är drömdestinationen – men vi åker till Spanien

Kabinväskor

Förra året kom USA på första plats gällande var svenskar vill åka på sin semester. I en undersökning genomförd av Sifo visade det sig nämligen att de allra flesta skulle välja att åka till landet i väster om man fick välja destination utan att ta hänsyn till ekonomi, tid och annat. Det är helt enkelt ”Svenskarnas drömdestination”.

Vy över hamn i Miami, Florida

Miami, Florida

Det är en rad sevärdheter i USA som lockar med allt från besök på Alacatraz och casinon i Las Vegas till shopping, kajakpaddling mitt i New York och ett extremt stort utbud av musik och kulturevenemang. Landet som vi känner oss hemma i gällande kultur och språk men där vi ändå kan fascineras av dess ytterligheter.

Men trots att drömmen är USA så är det inte hit de flesta resor bär. Delvis kan det handla om tiden det tar att åka dit och delvis att kostnaden är betydligt högre än att ta en charter till ”Mallis”.

För ser man på bokningarna så är det just Spanien som dominerar, vilket landet har gjort relativt länge. Både charter och flygstolar till Spanien säljer mycket bra. Med lågt pris, lockande klimat och spännande kultur har Spanien lyckats bli svenskens bokningsfavorit.

På listan över drömresemålen kom alltså USA etta. Därefter kom Australien, Italien, Kuba/Skottland samt Spanien.

Bokningsmässigt så såg listan däremot lite annorlunda ut. På första plats kom Spanien men därefter faktiskt USA. Sedan Grekland, Cypern samt Turkiet. Bortsett från USA så är det klassiska chartermål med relativt låga priser.

Ser man istället till de mest bokade chartermålen så dominerar Spanien ännu tydligare.

Här kommer Gran Canaria först och därefter Mallorca, Teneriffa, Phuket och Cypern. De tre fösta chartermålen på listan är alltså platser i Spanien.

Vad vill vi uppleva?

I undersökning ställdes även frågor gällande vad vi helst vill uppleva på semestern. Det som de flesta valde som viktigast var ”Historiska platser och sevärdheter”. Därefter kom ”sol och bad” (vilket kan förklara anstormningen till Spanien) och sedan Roadtrip, Safari samt Storstad/Träningsresa.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes 2016 av SIFO. Detta efter att reseföretaget Resia beställt tjänsten av dem. Gällande antalet bokningar har man däremot utgått från siffror från Resia. Undersökningen presenterades bland annat på Resias hemsida samt i en rad olika resemagasin.

Kabinväskor