Den som växlar SEK till utländsk valuta hos ett växlingskontor förlorar en hel del på en dålig växlingskurs. Vilka alternativ finns och vad kostar det?
De som reser utomlands bör fundera över hur stor summa som förväntas spenderas utomlands och om det därmed är viktigt att se över växlingskostnaderna eller inte. Är en resa med All-inclusive bokad och familjen inte förväntas lämna hotellområdet kanske det inte spelar så stor roll. De som däremot kommer att betala mycket i den utländska valutan bör se över växlingskostnaden.
Växla hemma – sämst valutakurs
Ena alternativet är att växla hos ett växlingskontor. Det går att växla direkt över disk i en fysisk butik eller genom att betala online och få pengarna i ett REK-brev. Oavsett är detta generellt det dyraste alternativet.
Någon fast kostnad tar inte dessa kontor utan istället har de egna köp- och säljkurser. Dessa skiljer sig kraftigt mot den internationella valutakursen.
Exempel:
Den 25:november 2022 kostade 1 USD 10,4327 enligt Usdollar.se. Samtidigt kostade en USD hos ett växlingskontor 11,52 kronor. En skillnad på närmare 10%. Det kan visserligen skilja några tiondels procent över en dag men det är ändå tydligt att växlingskontor blir dyrt i längden. En del uträkningar visar att kursen generellt är 5 – 8 % sämre än vid dessa växlingar i förhållande till kortbetalning – se nedan.
Kortbetalning – Valutaväxlingsavgift
Det andra alternativet är att alltid betala med kort utomlands. I detta fall kommer växling ske automatiskt mot kortets valutakurs. En kurs som i regel ligger nära Visas officiella kurs. Men de absolut flesta kortutgivare tar en valutaväxlingsavgift för denna service. Avgiften brukar vara på 1 % – 2,5 % av totala beloppet. Det kan bli en hel del om större belopp förväntas betalas under en utlandsvistelse.
Ett alternativ är att teckna ett kort som inte har valutaväxlingspåslag och använda detta under resan. Det finns däremot väldigt få kort att välja på inom denna kategori. Exempel är debetkortet P.F.C samt kreditkortet Collector Easyliving.
Vid kortbetalnings utomlands brukar butiken erbjuda att betalning ska ske i lokal valuta eller kortets valuta. Generellt är det bäst att välja lokal valuta eftersom de därmed inte kan ta någon avgift för växlingen.
Uttag på plats
Ett tredje alternativ är att ta ut pengar från en lokal bankomat. I flera länder är fortfarande kontanter det vanligaste betalningsmedlet och därmed bör man ha med sig kontanter var än man kommer. För att inte risker att behöva gå omkring med stora summor kan uttag ske regelbundet ett par gånger under restiden. Att ha kontanter i packningen ökar nämligen risken för rån och det är betydligt svårare att få pengar tillbaka på försäkringen i förhållande till att få ersättning om kortet skulle stjälas.
Om uttag planeras utomlands är det däremot viktigt att se över eventuella kostnader på kortet för kontantuttag. Många har nämligen en procentuell avgift samt ett lägsta debiteringsbelopp – vilket kan bli riktigt dyrt vid flera små uttag.