Viktigt att kontrollera flygbolagens mått gällande kabinväskan

Kabinväskor

Att ha med sig packningen i en kabinväska är otroligt smidigt. Istället för att checka in bagaget har man med sig det på planet. Enkelt, snabbt och smidigt. Men det kan även bli väldigt dyrt. Den som inte kollar upp flygbolagens regler gällande mått och vikt kan få betala ganska mycket.

En grundregel är att en kabinväska får vara 55cm lång och 40cm bred. Men man kan inte utgå från att alla flygbolag har dessa mått. Ett tydligt exempel är Wiss Air som har gränsen på 42cm i längd och 32cm i bredd. Med en dryg decimeters skillnad betyder det att många som köper de vanliga kabinväskorna i handeln inte skulle få ta med sig väska på ett av Wiss Airs flygningar.

Olika bolag har sedan olika lösningar för at ta hand om de kunder som har med sig för stor väska. Hos vissa blir man tvungen att checka in det som extrabagage. Wiss Air hade däremot (2015) en annan lösning. De som ville ta med sig ett större handbagage kunde göra detta men fick då betala extra. Om man bokade detta i förväg tillkom en kostnad på ca 100kr. Kom man däremot på detta när man kommit till flygplatsen var kostnaden ca 350kr.

Resväskor

De mått som Wizz har som krav är det svårt att hitta på kabinväskor. När Göteborgsposten intervjuade en butiksägare av en väskaffär i Göteborg angående detta visade det sig att de inte hade en enda modell som skulle passa in på Wizz Airs krav. En snabb överblick på utbudet hos resväskor.se visar samma resultat. Utbudet av kabinväskor i Sverige är anpassade för ”normen” – inte för Wiss Air och de få bolag som väljer att gå emot strömmen.

Även på djupet kan det skilja gällande kraven. Det vanligaste är 23-25cm och när denna jämförelse genomfördes hade Wiss Air krav på 20cm. Många kabinväskor ligger på just 20cm men väljer man en mjuk modell finns risken att den ”sväller” och blir någon centimeter tjockare.

(Exemplen är från 2015 och de kan ha ändrats sedan dess. Poängen kvarstår ändå att man bör kontrollera gällande regler innan avresa till flygplatsen)

Kabinväskor